Madpakker I græs På række
  • - Stedet, hvor tryghed, fællesskab og livsglæde er fundamentet, og hvor aktiviteter og sjove oplevelser skaber et godt sted at være. 

Kostpolitik

Det overordnede formål med kostpolitik er, at sikre børnenes trivsel i hverdagen med sund og energirigtigt mad i det daglige, men lige så vigtigt, at børnene lærer betydningen af at spise sundt, så det bliver en vane gennem hele livet.

Sunde kostvaner fremmer koncentrationen

Det anbefales, at der spises 6 måltider om dagen bestående af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

Morgenmad

Vi forventer, at børnene som udgangspunkt har spist morgenmad hjemmefra. Vi mener det er vigtigt, at starte dagen bedst muligt, hjemme i rolige omgivelser.

Der er dog børn, hvis mor og far 's arbejde, betyder at deres dag begynder meget tidligt. Her er der mulighed for at spise morgenmad i Naturbørnehaven indtil klokken 7.30.

Børnene må godt selv have deres eget morgenmad med, men kun en portion, der passer til den pågældende dag.

Naturbørnehaven tilbyder:

Havregryn (evt. havregrød)
Cornflakes (med moderat sukkerdrys)
Brød (rugbrød eller knækbrød - helst groft)
Ost, Marmelade, Smør
Mælk
Vand

Vi spiser sammen ved et veldækket bord med levende lys og hyggelig stemning.

Gode mellemmåltider, som består af brød frugt/grønt mætter i længere tid, og forebygger trætte og utilfredse børn
 

Formiddagsmad

I forbindelse med vores rundkreds kl. 9, bliver der serveret lidt frugt. Børnene er med til at gøre det klart og står også for at dele det ud og samle skrald.

Børn der er mere sultne, kan spise en mad fra deres medbragte madpakke, eller et stykke medbragt frugt, ved bordet i køkkenet

Frokost

Forældrene bestemmer hvad børnene har med i deres madpakker. Børnene vælger selv, hvilken rækkefølge de spiser deres mad. Vi henstiller dog til, at madpakken ikke indeholder kost som: mælkesnitter, søde yoghurter, slik og lignende, men i stedet indeholder meget grønt og mættende mad produkter.

Giv børnene noget mad med, som de kan lide. F. eks godt brød med pålæg (også pålægschokolade). Giv børnene lidt (men godt) af det ekstra, f.eks vindruer, gulerod i små stave, ostestave fra skæreost, agurkestave, en pizza rest, kolde pasta skruer. Prøv indimellem med noget nyt, som de måske ikke vil have derhjemme.

En ide kan være, at børnene selv hjælper til med at smøre madpakke.

Kulturen omkring frokost

Som udgangspunkt spiser vi altid ude. Måltidet har en pædagogisk betydning og danner rammen om et socialt samvær. Atmosfæren omkring frokosttid er hyggelig og positiv, hvilket fremmer udviklingen af gode spisevaner. Der bliver snakket og lyttet til hinanden, og selv om man er færdig med at spise, kan man godt blive siddende ved bordet og hygge sig.

Inden spisetid skal der vaskes hænder.

Børnene er, sammen med en voksen, med til at dække bord (tælle tallerkner og krus) finde madpakker, mælk og vand. Børnene øver sig i selv, at skænke mælk eller vand i deres krus, ligesom de gerne må øve sig i at spise med bestik.

Efter frokost rydder alle op efter sig selv og stiller deres madpakke tilbage i køleskabet og deres krus i køkkenet.

Eftermiddagsmad

Ca. klokken 14.30 er der eftermiddagsfrugt (forældrene dækker selv udgifterne via frugtordningen). Eftermiddagsfrugten består hovedsagelig af økologisk frugt. Desuden serveres der rugbrød og leverpostej. Det er også her, resultatet fra en evt. bage/køkken aktivitet tidligere på dagen serveres.

Som hovedregel serveres der ikke sukkerholdige produkter (kage og småkager). Desuden serveres der vand. 

Børnene er velkomne til at sætte sig til bordet, efterhånden som de kan finde plads og tid i deres leg. Også her gælder, at der vaskes hænder inden de sætter sig til bords og de skal blive siddende så længe som de spiser.

Væske i løbet af dagen

Det er vigtigt, at børnene har mulighed for, at slukke deres tørst. Derfor er der hele dagen mulighed for at drikke et glas vand (er stillet frem på bakke i køkkenet eller på terrassen).

Maddage og smørselvdage

Med jævne mellemrum, vil der i Naturbørnehaven være maddage og smøre selv dage. Her vil børnene på skift være med til at tilberede et spændende måltid til og for hinanden.

Et af formålene med disse aktiviteter er at præsentere børnene for sunde og måske for dem ukendt og anderledes mad.

Sunde kostvaner giver energi og optimalt udbytte af leg og indlæring.
 

Fødselsdage

Hvad der bliver serveret ved fødselsdage og andre mærkedage, er forældrenes ansvar. Vi henstiller dog til, at det bliver holdt på et niveau, hvor alle kan være med - også børnenes maver. 

F.eks. er det OK med en slikpose, men en lille Haribo pose, eller noget i den stil, vil være fint nok.

Vi ved godt, at vi som forældre alle gerne vil gøre det så godt som muligt. Der skal ikke mangle noget. Men hvis hver især er lidt opmærksomme på at det ikke tager overhånd, vil det være rigtig dejligt.

Særligt udsatte børn   

Kræsne børn er særligt udsatte når det gælder at opbygge gode kostvaner. I Naturbørnehaven vil børnene, når der er "smør selv" og når der er maddag, blive præsenteret for forskellig mad.

Vi vil her prøve at vække børnenes nysgerrighed og lyst til at smage på lidt forskelligt (samspillet med de andre børn kan til tider have en positiv effekt)

Når vi i det daglige indtager vores medbragte madpakker, vil vi med jævne mellemrum snakke med børnene om sundt og usundt mad, og hvad det betyder for deres krop, at de spiser noget som både mætter og giver energi.